Weinig zelfvertrouwen door social media?
21 september 2021 

Weinig zelfvertrouwen door social media?

Social media kan een grote impact op je zelfvertrouwen hebben. Het kan je zelfvertrouwen door de vele likes en comments vergroten maar ook onderuit halen. Door het zogenaamde cyberpesten bijvoorbeeld. Dit is niet alleen heel vervelend, het zorgt er ook voor dat je niet meer durft te posten of dagelijks geconfronteerd wordt met negativiteit via je telefoon. Want cyberpesten begint vaak met een enkele reactie.

De invloed van social media is dus groter dan de meeste gebruikers ervan denken. Zo is de laatste tijd ook te zien dat bedreigingen via comments en messenger normaler zijn geworden terwijl dit natuurlijk niet zo is. Gelukkig kun je er veel aan doen. Zo kun je de privacy instellen waardoor alleen vrienden contact met je kunnen opnemen. Nadenken over wat je op social media plaatst en je profiel afschermen. 

Maar het blijft natuurlijk wel jammer dat dit nodig moet zijn.
Juist omdat je in positieve zin belevingen en activiteiten wilt delen.

Neem reacties dus nooit serieus en zie social media niet als vervanging voor je normale leven waarin je omringt bent met vrienden en kennissen. Ondervind je last van cyberpesten of daalt je zelfvertrouwen door het gebruik van social media? Bespreek dit dan! Er is altijd wel iets aan te doen. Zeker wanneer er sprake van bedreiging is.

Welke invloed heeft social media op je zelfbeeld?

De perfecte selfie voor je profielfoto of je leven mooier maken met social media zijn echt wel de dagelijkse kost op social media. Dit kan ook omdat het heel eenvoudig is. Maar je moet je wel afvragen of dit de manier is hoe je voor de dag wilt komen natuurlijk. Ik zou mij hier niet goed bij voelen, jij wel? 

Blijf dus ook online vooral jezelf, doe wat je leuk vind en denk eraan dat je digitale profiel écht niet perfect hoeft te zijn wat een ander ook vind. Want door je profiel en eigenlijk ook jezelf te vergelijken met die van anderen kun je behoorlijk beïnvloed worden. Dit is dan ook slecht voor je zelfbeeld en uiteindelijk ook zelfvertrouwen.

Is social media gevaarlijk voor je zelfvertrouwen?

Het gebruiken van social media is natuurlijk geen gevaar voor je zelfvertrouwen. Maar het ligt er wel aan hoe je met deze media omgaat. Als je voortdurend alles dat je tegenkomt op jezelf aan het reflecteren bent is dit niet goed. Gebruik je het alleen om je sociale contacten bij te houden en belevingen te delen met vrienden dan is er geen direct gevaar. Maar let er wel op wie je aan je sociale media toevoegt. Het kunnen zomaar mensen met de verkeerde intentie zijn. Accepteer vriendschappen dus alleen als je weet om wie het gaat of weet waarom je als vriend bent toegevoegd.

Enkele tips die social media veiliger kunnen maken zijn:

 • Deel niet al je privé gegevens op social media.
 • Plaats geen pikante foto’s zonder erover na te denken.
 • Weet wie je op je social media als vrienden hebt.
 • Geef nooit persoonlijke gegevens aan derden. 
 • Wees je bewust dat er ook fake accounts zijn.
 • Controleer regelmatig je privacy instellingen.
 • Bericht niet zomaar over een grote aankoop of vakantie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips en tricks die je social media veiliger maken te bedenken. Maar ik denk dat het goed is om vooral je gezonde verstand te gebruiken en je gevoel altijd te volgen. Vind je dat er iets niet klopt, laat dit dan aan je voorbij gaan. Daarmee voorkom je echt problemen. 

Hoe krijg je door social media meer zelfvertrouwen?

Door in contact te blijven met vrienden en familie kun je veel zelfvertrouwen krijgen. Omdat je kunt laten zien wat je hebt gedaan, beleeft of waar je trots op bent. Zeker als daarop veel leuke reacties komen. Dat kan je zelfvertrouwen dus echt wel goed doen. Verzamel daarom de mensen op je social media platform die je kunt vertrouwen, in het echte leven ook kent en waarbij jij je echt goed kunt voelen. 

Daarnaast zijn er veel groepen en pagina’s, bijvoorbeeld op facebook. Daar kun je lid van worden en meepraten met wat je interesse heeft. Door anderen te helpen of vragen te stellen kun je veel zelfvertrouwen krijgen door social media. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om te doen. 

Het gebruiken van social media is niet meer uit ons leven weg te denken. We kijken er steeds vaker en langer op en delen er werkelijk van alles. Dit is leuk en kan je echt een mooie boost geven. Maar besef altijd dat wat je deelt wel online zichtbaar is voor een grote groep mensen die elk een mening hebben. Zelfs als dit je vrienden of naaste familie is. 

eCursus blijvend meer zelfvertrouwen.

Ben jij klaar voor dé cursus zelfvertrouwen?

Klaar voor een methode die wel werkt? Waar je wel meer zelfvertrouwen door krijgt! Kies dan voor de online cursus zelfvertrouwen! Met meer dan 15.000 cursisten en 97% tevredenheid is het dé cursus zelfvertrouwen van dit moment!

Zonder zelfvertrouwen zul je...

 • Nooit dingen doen die jij zelf belangrijk vindt... 
 • Andere mensen volgen en niet je eigen mening... 
 • Voelen dat je geluk en succes echt verdient... 
 • Vechten tegen jezelf, in plaats van jezelf te waarderen... 
 • Nooit innerlijke onrust ervaren...

Krijg 70% Korting op de cursus zelfvertrouwen


Reactie plaatsen