Staan emoties in de weg bij zelfvertrouwen?
18 november 2021 

Staan emoties in de weg bij zelfvertrouwen?

 Emoties en zelfvertrouwen zijn nauwlettend met elkaar verbonden. Maar hoe zit dat nu precies? Van welke emoties krijgt je zelfvertrouwen een boost en welke kun je beter voorkomen. Dat vertellen wij je in dit artikel! Maar eerst nog even een vraag aan je die hier alles mee te maken heeft, hoe voel jij je vandaag? Natuurlijk hoef je mij dit helemaal niet te vertellen. Vertel het liever aan jezelf! 

Zo zul je merken als je lekker in je vel zit en veel zin in de dag hebt je op een andere manier naar de wereld kunt kijken dan als je in zak en as zit. Dat maakt een goede start van de dag natuurlijk nog veel belangrijker. Waar je zelf het beste weet wat er nodig is om vol goede moet de dag te beginnen. Voor de een is een kop koffie genoeg en de ander gaat graag een rondje wandelen. Wat het ook is dat je echt verder zal helpen, pak het met beide handen aan want het kan je leven een stuk mooier maken! 

Laten we snel meer vertellen over helpende emoties en niet helpende emoties voor een gezond portie zelfvertrouwen en doe er vooral je voordeel mee! 

Van welke emoties kun je zelfvertrouwen krijgen?

Emoties en zelfvertrouwen hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Je krijgt namelijk meer zelfvertrouwen, als jij je emoties kan herkennen. Emoties waar je direct of indirect meer zelfvertrouwen van krijgt zijn blije emoties. Een gevoel van geluk bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen. Een indirecte reactie op een emotie kan ook voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld huilen en hier toch gigantisch sterk uitkomen. Nog een emotie waar het zelfvertrouwen een oppepper van krijgt, is boosheid. Je kunt jezelf beter beschermen bijvoorbeeld.

Hoewel ook boosheid of irritatie je veel zelfvertrouwen kan geven zijn deze doorgaans impulsief te noemen. Wat er in grote lijnen op aan komt dat ze langzaam maar zeker weg zullen gaan. Dan blijft de vraag natuurlijk wat er met jouw zelfvertrouwen gebeurt. Je kunt je misschien voorstellen dat je door boosheid even heel sterk was, misschien dingen heb gezegd waar je alleen op dat moment aan dacht of later zelfs spijt van kunt hebben. Dat moet je dus echt even afwegen tegen blij emoties en een positieve kijk op het leven, jouw leven!

Diepere emoties beter begrijpen

Inzicht krijgen in de emoties die je hebt zorgen voor een gezonde balans. Maar hoe krijg je meer inzicht? Je bent niet de enige die zich dit zal afvragen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen en veelvuldig worden ingezet om meer positiviteit uit het leven te halen. Een van deze hulpmiddelen zijn de inzichtkaarten. De kaarten maken je bewust emoties, gevoel en wat een emotie met je doet.

Bekijk het product Diepere emoties beter begrijpen.

Welke emoties helpen niet bij zelfvertrouwen?

Emoties die niet helpen bij je zelfvertrouwen zijn emoties die geen positieve werking hebben op je. Hoewel huilen dus als negatief klinkt, krijgen veel mensen hier toch juist nieuwe kracht van. Een gevoel van schuld, of schaamte zijn emoties die eigenlijk nooit bijdragen aan het zelfvertrouwen. Ook gevoelens van angst, zijn emoties die hier niet aan bijdragen. Wil jij je emoties op een positieve manier in kunnen zetten? Dan is het erg belangrijk dat je leert om je emoties te herkennen. Dus wat voel ik en waarom voel ik dit? Een ander goed voorbeeld, is jaloezie. Dit is vooral een teken van onzekerheid.

Je kunt de niet helpende emoties ook benoemen als depressieve emoties. Het zijn dus niet altijd de moties die het gevoel veroorzaken maar de manier hoe je met de emoties om zal gaan. Als jij je somber voelt doet dit op de eerste plaats weinig met je zelfvertrouwen. Maar wanneer deze sombere gevoelens bepaalde gedachten oproepen kan dit juist veel invloed hebben. Wees je dus bewust van gedachten, gevoel en uiting ervan. 

Hoe ga je om met je emoties?

Om goed om te kunnen gaan met je emoties, dien je jouw emoties te herkennen en te kunnen begrijpen. Als je boos bent, vraag jezelf dan af waarom en of het terecht is bijvoorbeeld. Denk in oplossingen om jezelf uit de emotie te halen zodat de emotie niet de overhand krijgt.

Emoties mogen er ook zijn! Deze zijn goed voor je waarbij het helemaal niet uitmaakt welke emotie je hebt. Maar wat uiteindelijk wel het verschil zal maken is hoe je met deze emoties om kunt gaan. De achterliggende gedachten zijn de gedachten die dit voor een groot deel bepalen. Als je verdrietig bent hoeven bepaalde dingen ineens niet meer, als je boos bent wil je de ander NOOIT meer zien en wanneer je teleurgesteld bent denk je misschien wel dat je in de steek gelaten bent. Merk je het? 

Laat de emotie die je hebt er zijn. Het is jouw gevoel! Maar zorg wel dat je rationele overwegingen blijft maken. Laat je dus niet diepgaand beïnvloeden door wat je voelt. Boosheid stopt uiteindelijk weer, teleurstelling kun je bespreken en als jij je schaamt mag je dat best laten merken. Een ander zal uiteindelijk wat van je emoties vinden maar ook de nodige empathie hebben voor je emotie. 

Deltas Emoties Beter Begrijpen

Er is trouwens ook een bijzonder goed en helder boek dat alles over emoties in heldere taal omschrijft. Een boek die wij je echt kunnen aanraden! Namelijk het boek Deltas Emoties Beter Begrijpen. Je leert over de verborgen mechanismen die ons sturen herkennen en gebruiken in het dagelijks leven Hoelang moet een knuffel duren? Waarom huilen we? Waarom worden we verliefd? En waarom is liefdesverdriet onvermij...

Bekijk het product Deltas Emoties Beter Begrijpen.

Ben jij klaar voor dé cursus zelfvertrouwen?

Klaar voor een methode die wel werkt? Waar je wel meer zelfvertrouwen door krijgt! Kies dan voor de online cursus zelfvertrouwen! Met meer dan 15.000 cursisten en 97% tevredenheid is het dé cursus zelfvertrouwen van dit moment!

Zonder zelfvertrouwen zul je...

  • Nooit dingen doen die jij zelf belangrijk vindt... 
  • Andere mensen volgen en niet je eigen mening... 
  • Voelen dat je geluk en succes echt verdient... 
  • Vechten tegen jezelf, in plaats van jezelf te waarderen... 
  • Nooit innerlijke onrust ervaren...

Krijg 70% Korting op de cursus zelfvertrouwen


Reactie plaatsen