Iemand aanspreken op zijn gedrag?
30 april 2022 

Iemand aanspreken op zijn gedrag?

Het kan moeilijk zijn om met iemand om te gaan die zich gedraagt op een manier die destructief is voor zijn of haar welzijn en voor uw relatie. Het kan dan verleidelijk zijn om te proberen het gedrag van die persoon te veranderen. 

Maar hoe graag je dat ook zou willen, je kunt de acties van iemand anders niet veranderen. In plaats daarvan moet je begrijpen waarom die persoon zich gedraagt zoals hij/zij doet en wat je kunt doen om hem/haar in een gezondere richting te ondersteunen. 

Als je de onderliggende oorzaak van iemands gedrag aanpakt, heb je de meeste kans op positieve resultaten. En dat vergt vaak tijd, geduld en medeleven. Hier zijn wat tips over hoe je iemands gedrag kunt aanpakken.

Wat is gedrag?

Gedrag is de acties die je onderneemt en de manier waarop je jezelf presenteert. Het kan ook een reactie zijn op een situatie of een reeks omstandigheden waarmee u wordt geconfronteerd.

Stel grenzen.

De eerste stap is het stellen van duidelijke en passende grenzen. Dit betekent dat u duidelijke grenzen moet stellen voor wat u wel en wat u niet tolereert. 

Het kan nuttig zijn om uw persoonlijke grenzen te zien in termen van hoeveel tijd, geld, moeite of interesse u in iets wilt steken. Iemand met een verslaving kan bijvoorbeeld denken dat hij helemaal geen grenzen heeft. 

Als een vrouw zwanger wil worden, zou ze kunnen zeggen dat ze helemaal geen grenzen heeft over wanneer het goed is om seks te hebben met een man. 

Maar in werkelijkheid heb je wel degelijk grenzen, zolang je maar bereid bent om ze duidelijk te communiceren. Je kunt ook een aantal gedragsdoelen stellen met mensen die zich destructief gedragen. De persoon met een verslaving kan bijvoorbeeld afspreken om geen alcohol te drinken als hij regelmatig op bezoek is bij vrienden en familie of tijdens werktijd als hij thuis aan een project werkt. 

Als deze gedragsverandering plaatsvindt binnen de context van therapie, overweeg dan de volgende stappen voordat je onmiddellijk resultaat krijgt van de acties van de persoon: Als de persoon na enige tijd en moeite niet instemt met deze gedragsverandering, dan is het misschien tijd voor hem om andere veranderingen in zijn leven aan te brengen, zoals in behandeling gaan of andere veranderingen in levensstijl aanbrengen, zodat hij niet terugvalt als het mentaal of fysiek moeilijk voor hem is.

Leer de patronen.

De eerste stap in het aanpakken van iemands gedrag is inzicht krijgen in het patroon. Patronen zijn de onderliggende factoren die gedrag sturen. Als je begrijpt wat iemands gedrag drijft, kun je hem of haar beter ondersteunen op de weg naar een gezondere richting. 

Als u patronen kunt herkennen, kan het makkelijker zijn voor u en uw partner om samen oplossingen te vinden, zelfs als de een meer betrokken is bij het probleem dan de ander.

Wees beschikbaar.

Om iemand te steunen, moet je beschikbaar zijn. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om te proberen de situatie op te lossen door iets anders te doen, maak tijd voor de persoon in je leven die de meeste hulp en aandacht nodig heeft. 

Dit betekent dat je aanwezig moet zijn op moeilijke momenten, dat je moet luisteren zonder te oordelen en dat je moet laten weten dat je bereid bent om met hem of haar te werken aan wat er ook aan de hand is.

Vier kleine successen.

Het kan verleidelijk zijn om je te richten op het negatieve gedrag van iemand die het moeilijk heeft. En dat zal hun situatie waarschijnlijk niet verbeteren. 

Maar het is belangrijk om te onthouden dat iedereen worstelt, en iedereen kan stappen vooruit zetten, zelfs als ze nog niet zijn waar ze willen zijn. Kijk naar kleine successen in het leven van je partner. Kleine successen blijven vaak onopgemerkt, maar ze kunnen de stapstenen zijn die jullie beiden op het pad van verandering leiden.

Hou de communicatielijnen open.

Om op een gezonde manier te communiceren met iemand die het moeilijk heeft, moet je jezelf beschikbaar stellen, de tijd nemen om te luisteren en op de juiste manier reageren. 

Als mensen worstelen, voelen ze zich vaak onbegrepen of hebben ze het gevoel dat hun stem niet wordt gehoord. Het kan moeilijk voor hen zijn om te beseffen dat wat ze voelen normaal is en dat je om hen geeft. Het is dus belangrijk om de communicatielijnen open te houden, ook als je geen zin hebt om te praten.

Ga de situatie niet uit de weg.

Als u de situatie uit de weg gaat, pakt u het onderliggende probleem niet aan. U pakt een symptoom van het probleem aan, maar niet wat de oorzaak is. Pak in plaats daarvan de oorzaak van het gedrag aan.

Help ze veranderen.

De beste manier om iemand te helpen veranderen is om er eerlijk over te zijn. Dit betekent direct zijn en de situatie niet mooier maken dan ze is. Als u steun en begrip biedt voor het gedrag van uw dierbare, kan dat hem helpen de nodige veranderingen door te voeren zonder dat hij zich veroordeeld of in de steek gelaten voelt. 

U hoeft het niet eens te zijn met hun gedrag om steun te kunnen bieden. Als u al het andere hebt geprobeerd, is dat waarschijnlijk wat ze het meest nodig hebben. 

Je zou deze benaderingen kunnen proberen: 

  • Blijf in de buurt door fysieke of emotionele steun te bieden wanneer dat nodig is 
  • Een luisterend oor bieden als ze willen praten 
  • Wees duidelijk dat je beschikbaar bent als ze hulp willen om hun gedrag te veranderen

Bekijk wat voor jou belangrijk is! 

Reactie plaatsen