Hoe ontstaat zelfvertrouwen?
16 november 2021 

Hoe ontstaat zelfvertrouwen?

Eigenlijk is zelfvertrouwen niets meer en minder dan ervaring. Alles dat je dus doet draagt bij aan de zelfvertrouwen die je hebt. Waarbij vooral nieuwe (positieve) ervaringen een grote meerwaarde zijn. Laten we als voorbeeld je eerste werkdag nemen. Een eerste werkdag is vaak spannend. Maar als de dag ten einde raakt ben je vaak trots en neem je een goede ervaring mee naar huis. Wat dus ook betekend dat je zelfvertrouwen hebt gekregen door je ervaring. 

Zelfvertrouwen kun je dus krijgen en aanleren! Goed om te weten. Want met de juiste informatie, tools en handvatten kun je dus veel bereiken als het om zelfvertrouwen gaat. Een cursus blijvend zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Die helpt je echt vanuit de kern te groeien. Om meer zelfvertrouwen te krijgen op je eigen manier.

Laten we ook eens kijken wat je nog meer zelfvertrouwen kan geven. Er is meer dat je kunt doen dan je nu op dit moment misschien wel denkt.

Geven nieuwe dingen doen je zelfvertrouwen?

Terwijl de meeste mensen hier waarschijnlijk nee op zullen zeggen, is niks minder waar. Het klinkt logisch om dingen te doen die je al goed kunt, omdat je precies weet wat je kunt verwachten. Vergeet echter niet dat zelfvertrouwen bijna verslavend werkt. Stel, je gaat iets nieuws doen en het lukt. Of nog beter, je bent er goed in! Hierover zul je veel meer zelfvertrouwen voelen, dan iets wat je al kon.

Nieuwe dingen ondernemen maken je dapper en geven je nieuwe energie. Bovendien heb je minder kans dat je in een sleur raakt waar je moeilijk uitkomt. Ga er dus vooral op uit en geniet van nieuwe belevingen, ervaringen en kennis. 

Overigens geven niet alle nieuwe dingen je zelfvertrouwen. Het is vooral de positieve ervaring erachter. Wanneer je een nare ervaring hebt geeft dit je waarschijnlijk geen zelfvertrouwen. In dat geval kan het zelfs zorgen dat het je zelfvertrouwen kost.

Hebben angsten invloed op zelfvertrouwen?

Angst is zeer zeker een groot onderdeel van een verminderd zelfvertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst om te falen. De angst voor de mening van een ander en hoe ze jou zien. De angst om niet te voldoen aan de eisen die mensen (volgens jou) stellen. Al deze angsten zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen steeds minder wordt.

Vooral de vergelijken tussen men zelf en een ander, of het beeld wat anderen van jou hebben kan zorgen voor een verminderd zelfvertrouwen. Volledig gebaseerd op de angst om dus anders gezien te worden dan je had gewild.

Helpen doelen je zelfvertrouwen te geven?

Ja, doelen voor jezelf stellen kun je zelfvertrouwen oppeppen. Stel geen moeilijke doelen, maar juist haalbare doelen. Wanneer je je doel of doelen dan hebt behaald, zul je je lekker voelen. Een gevoel van trots krijgen, waardoor je zelfvertrouwen direct een boost zal krijgen. Je kunt elke dag, of week een nieuw doel stellen.

Maak dus vooral nieuwe doelen! 

Alles kan een doel zijn!

Soms vergeten wij dat alles een doel kan zijn. Van dat rondje wandelen tot meer tijd aan je hobby willen besteden of rustmomenten vinden. Het is dus goed om na te denken wat je zelf belangrijk vind in jouw eigen leven. Door daar de nodige aandacht aan te besteden krijg je ruimte om jezelf te ontwikkelen. Waarbij dus ook je zelfvertrouwen groter zal worden. Want zelfvertrouwen ontstaat deels door ervaringen. Die je nodig hebt gedurende je leven. 

Je ziet het vaak bij ouderen mensen die veel levenservaring hebben. Ze zijn direct, weten waarover ze het hebben en op welke manier het invloed heeft op het leven. Ze hebben door de ervaring veel zelfvertrouwen. 

Het is dus heel goed om aan je zelfvertrouwen te blijven werken door ervaringen! Door het stellen van doelen maak je het opdoen van ervaringen een stuk gemakkelijker! 

Wist je trouwens dat we onbewust verwachtingen hebben. Als je eten koopt verwacht je een bepaalde smaak, als je een hobby gaat uitvoeren doe je dit om iets te bereiken en bij werk gaat het om resultaat. Er is dus helemaal niet veel nodig om de juiste doelen te stellen en uiteindelijk ook te bereiken! Ga er zelf maar eens over nadenken.

Ben jij klaar voor dé cursus zelfvertrouwen?

Klaar voor een methode die wel werkt? Waar je wel meer zelfvertrouwen door krijgt! Kies dan voor de online cursus zelfvertrouwen! Met meer dan 15.000 cursisten en 97% tevredenheid is het dé cursus zelfvertrouwen van dit moment!

Zonder zelfvertrouwen zul je...

  • Nooit dingen doen die jij zelf belangrijk vindt... 
  • Andere mensen volgen en niet je eigen mening... 
  • Voelen dat je geluk en succes echt verdient... 
  • Vechten tegen jezelf, in plaats van jezelf te waarderen... 
  • Nooit innerlijke onrust ervaren...

Krijg 70% Korting op de cursus zelfvertrouwen


Reactie plaatsen