Chronische pijn begrijpen en beheersen
30 april 2022 

Chronische pijn begrijpen en beheersen

Pijn heeft op iedereen een ander effect en één behandelplan is misschien niet voor iedereen met pijn effectief. Uw chronische pijn kan uw leven op een aantal manieren beïnvloeden, zoals de manier waarop u uw gewone activiteiten uitvoert en hoe u met stress omgaat. 

Als de pijn niet onder controle wordt gehouden, kan dit langdurige en zelfs chronische gevolgen hebben, zoals veranderingen in uw spiersysteem, slaapproblemen en veranderingen in uw stemming. 

Hierdoor kan het moeilijk worden om uw gewone activiteiten voort te zetten en kunt u zich ook depressief of angstig gaan voelen. Voor veel mensen met chronische pijn kan het moeilijk zijn om met de pijn om te gaan. Het kan ongemakkelijk zijn, en u begrijpt misschien niet waarom. 

Uw pijn kan constant zijn of komen en gaan. Het kan ook zijn dat u niet graag met anderen over uw pijn praat, of dat de pijn het moeilijk voor u maakt om uw gebruikelijke activiteiten voort te zetten. Het goede nieuws is dat chronische pijn niet voor altijd een deel van uw leven hoeft te zijn. 

Er zijn dingen die u kunt doen om met uw pijn om te gaan, en het is nooit te laat om er meer over te weten te komen en veranderingen aan te brengen om uzelf te helpen. Lees verder om meer te weten te komen over chronische pijn, de oorzaken ervan en wat u kunt doen om ermee om te gaan.

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is pijn die maanden of jaren aanhoudt. Het kan door verschillende oorzaken komen, zoals een verstuiking of breuk, een ziekteproces zoals kanker of artritis, of een chronische aandoening zoals fibromyalgie of het chronisch vermoeidheidssyndroom. 

Er zijn veel verschillende manieren om pijn te ervaren. Het kan zijn dat uw pijn zich tot een bepaald deel van uw lichaam beperkt, maar het kan ook zijn dat de pijn constant aanwezig is. Sommige mensen ervaren chronische pijn als een scherpe pijn, terwijl anderen een doffe pijn kunnen ervaren. Pijn kan zowel constant als intermitterend zijn.

Oorzaken van chronische pijn

Pijn kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder een verwonding van uw bot, gewricht of weke delen, maar ook ziekten zoals kanker en artritis. 

Verwondingen die vaak voorkomen bij jonge mensen, zoals verstuikingen of breuken, zijn vaak het gevolg van een val of een ongeluk. Deze verwondingen genezen vaak vanzelf, hoewel er enige restpijn kan zijn die korte tijd aanhoudt. 

Sommige ziekten kunnen pijn veroorzaken, zoals osteoartritis of degeneratieve gewrichtsaandoeningen, wanneer het kraakbeen in de gewrichten afbreekt (kraakbeen beschermt de botten normaal gesproken tegen elkaar). 

Kanker is een ziekte die pijn kan veroorzaken, maar ook andere symptomen, zoals misselijkheid of braken, slikproblemen, gewichtsverlies, zwakte, vermoeidheid en pijnlijke spieren.

Hoe het zenuwstelsel pijn regelt.

De zenuwen in uw lichaam die uw huid, spieren, botten en andere weefsels bedienen, worden nociceptoren genoemd. Deze sensoren nemen veranderingen waar in het weefsel waarop ze reageren. 

Wanneer deze sensoren schade detecteren aan het weefsel waarmee ze verbonden zijn, sturen ze pijnsignalen naar de hersenen. Het zenuwstelsel is de eerste verdedigingslinie tegen pijn. 

Het zendt berichten naar de hersenen die de hersenen vertellen dat ze aandacht moeten besteden aan de pijn en dat ze moeten voorkomen dat u iets doet wat verdere schade kan veroorzaken.

Manieren om met je pijn om te gaan.

Chronische pijn kan stressvol zijn, en ermee omgaan kan nog moeilijker zijn. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om met uw pijn om te gaan en om steun te krijgen van uw familie, vrienden en uw arts. 

Zoek manieren om met uw pijn om te gaan. Enkele manieren om met uw pijn om te gaan zijn 

 • Zoek manieren om te ontspannen 
 • Gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie of visualisatie, of doe iets wat u echt ontspannend vindt, zoals naar muziek luisteren of naar de zonsondergang kijken. 
 • Zoek manieren om uzelf af te leiden 
 • Dit kan van alles zijn, van iets doen wat u echt leuk vindt, tot het schoonmaken van uw huis, tot het maken van een wandeling. 
 • Zorg goed voor jezelf
 • Dit betekent goed eten, voldoende slapen en zo vaak bewegen als nodig is om gezond te blijven. 
 • Behoud uw activiteitenniveau 

Probeer zo veel mogelijk uw normale activiteiten voort te zetten terwijl u pijn heeft. Als u niet al uw gebruikelijke activiteiten kunt doen, probeer dan manieren te vinden om minder te doen wat u nog wel kunt doen.

Hoe gaat u om met chronische pijn?

Pijn is een zeer reële ervaring die mensen elke dag ervaren. Helaas komt chronische pijn ook vaak voor. Voor veel mensen met chronische pijn is het niet gemakkelijk om de pijn te begrijpen of ermee om te gaan. 

Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw pijn te helpen beheersen, zoals - Zoek manieren om met uw pijn om te gaan. Enkele manieren om met uw pijn om te gaan zijn:

 • Zoek manieren om uzelf af te leiden 
 • Dit kan van alles zijn, van iets doen wat u echt leuk vindt, tot het schoonmaken van uw huis.
 • Zorg goed voor uzelf 
 • Dit betekent goed eten, voldoende slapen en zo vaak bewegen als u nodig hebt om uzelf gezond te houden. 
 • Behoud uw activiteitenniveau 

Probeer zo veel mogelijk uw normale activiteiten voort te zetten terwijl u pijn hebt. Als u niet al uw gebruikelijke activiteiten kunt doen, probeer dan manieren te vinden om minder te doen wat u nog wel kunt doen.

Tips om met chronische pijn om te gaan. 

Blijf positief 

 • Het kan nuttig zijn om zo positief mogelijk te blijven terwijl u met uw pijn omgaat. Dit kan betekenen dat u niet negatief over uw pijn moet praten met anderen, of dat u activiteiten waar u van houdt niet uit de weg moet gaan omdat u pijn hebt. 
 • Zoek manieren om met uw pijn om te gaan. Enkele manieren om met uw pijn om te gaan zijn 
 • Zoek manieren om uzelf af te leiden 
 • Dit kan van alles zijn, van iets doen wat u echt leuk vindt tot het schoonmaken van uw huis.
 • Zorg goed voor uzelf 
 • Dit betekent goed eten, voldoende slapen en zo vaak bewegen als u nodig hebt om uzelf gezond te houden.
 • Behoud uw activiteitenniveau 

Probeer zo veel mogelijk uw normale activiteiten voort te zetten terwijl u pijn hebt. Als u niet al uw gebruikelijke activiteiten kunt doen, probeer dan manieren te vinden om minder te doen.

Reactie plaatsen